top of page
haut-risque-dFbd6_QgcVo-unsplash.jpg
GUIDING FOR ALPINT
ALPINSTAVER

Generell veiledning lengde alpinstaver:
Kortere staver er enklere å håndtere mens lengre staver er fordelaktig når du skal stake på flat mark. Små barn kan godt kjøre uten staver til å begynne med. Ved oppmåling innendørs kan du snu staven og holde ovenfor trinsen, albueleddet bør da være litt under 90 grader.
ALPINSTØVLER

Alpinstøvler er det definitivt viktigste utstyret du har på deg, viktigere enn skiene. Merk at det er forskjellig størrelse på skall og innestøvel med forskjellig merking. Nedenfor er også en oversikt hvor vi sammenligner EURO, US, UK og MONDO som er den vanligste størrelsesindikatoren på støvler. MONDO størrelsen finner du på omtrent alle alpinstøvler.

Mondo størrelser alpinstøvler Most Sports
Alpinstøvler til barn

Å finne riktig alpinstøvler til barn er utfordrende. Vår erfaring er at barn vokser ut av støvler svært raskt. Har du muligheten kan det å kjøpe flere støvler i forskjellige størrelser være en ide slik at barnet kan gå inn i nye størrelse uten å måtte gå ut å kjøpe nye midt i sesong. Komfort er viktig for skigleden, men ikke kjøp for store støvler! Mål beinet til barnet med et målebånd, lengden du har i cm er mondo størrelsen de skal bruke. Måler du dette tidlig i sesongen må du kanskje legge til noe for at de skal passe mot slutten av sesongen. Alpinstøvler til junior og barn finnes i flere varianter men kan tydeligst skilles ved hvor mange spenner de har, fra 1, 2, 3 og 4 spenner. Jo flere spenner jo større er potensialet, modellnavnene er gjerne J1-J2-J3-J4 eller JR1-JR2-JR3-JR4 hvor tallet angir antall spenner. Flexen på alpinskoene er angitt i tall, jø høyere flex jo stivere er støvlene. Stivere støvler er noe dyrere men og bedre. 
Mondostørrelser barn.JPG
ALPINSKI

GUIDING FOR ALPINSKI

 

Generelle anbefalinger på lengder
 
Voksen
Hvilken lengde bør jeg velge til alpinski? Dette finnes det ingen korrekte svar på, men en kortere ski er lettere å manøvrere mens en lengre ski er mer stabil i fart. For en nybegynner er derfor en kortere ski å foretrekke. Videre er det utrolige mange faktorer å ta hensyn til, men et greit utgangspunkt er kroppshøyde -10cm for den "alminnelige alpinist". Se tabell lenger ned for oversikt.


Barn
Velg korte barneski. En grei regel for helt nybegynnere at skiene ikke skal gå lengre enn til haken. For de mer drevne bør de ikke gå høyere enn øye høyde. Husk at ved oppmåling uten alpinstøvler+ski blir man ca. 4cm lavere enn med. Se også vår tabell lenger ned for cirka lengder og hvor vi har lagt inn alder mot høyde.

Lengde på alpinski til barn

Barn kan være svært forskjellig i høyde og vekt. Ved å bruke statistikk kan vi si noe om cirka lengde på barnet og dertil hvilken lengde barnet/ junioren skal ha på skiene.  Husk at i pubertetsalderen er det stor forskjell på vekt og høyde. Det er også en tendens i at befolkningen blir høyere og tyngre så ha dette med når du bruker tabellene. Kilde for beregning av høyde: NHI
Alder, gjennomsnittlig høyde, vekt og cirka lengder for alpinski til gutter:
Alder, gjennomsnittlig høyde, vekt og cirka lengder for alpinski til jenter:
Generell veiledning for lengder på alpinski carving, frikjøring og snowboard:
Lengde på alpinski.JPG
bottom of page