top of page
Goggles
Innenfor goggles eller alpinbriller er det utrolig mange forskjellige detaljer og ord og uttrykk. Vi har samlet de viktigste begrepene her for deg.
Lysgjennomslipp
Våre briller har ulik lysgjennomslipp (på engelsk: VLT: Visible Light Transmission), jo høyere tall jo mer lys vil komme inn i brillene. Briller med mye lysgjennomslipp anbefales for bruk under flatt/ dårlig lys mens briller med mindre lysgjennomslipp anbefales for bruk i sterkt lys.
Våre modeller har følgende lysgjennomslipp (%-tall):
MOST Rebel 1 Blue - Spherical Blue/ Orange: 32 %
MOST Rebel 2 Blue - Cylindrical Blue/ Smoke: 22 %
MOST Rebel 3 Pink - Spherical Blue/ Orange: 32 %
MOST Rebel 4 Red - Cylindrical Red/ Smoke: 35 %
MOST Rebel 5 Black Spherical - Red/ Smoke: 35%
MOST Rebel 6 Pink Spherical - Purple/ Clear: 45%
MOST Rebel 7 Black Spherical - Red/ Clear: 57%
 
MOST Edge 1 White - Cylindrical Orange/ Clear: 28%
MOST Edge 2 Blue - Cylindrical Blue/ Smoke: 19%
MOST Edge 3 Black - Spherical Red/ Smoke: 36%
MOST Edge 4 White Spherical - Red/ clear: 57%
 
MOST Horizon 1 Black - Cylindrical Blue/ Smoke: 28%
MOST Horizon 2 White - Cylindrical Red/ Smoke: 35%
MOST Horizon 3 Black - Cylindrical Blue/ Orange: 19%
MOST Horizon 4 Black Spherical - Blue/ Smoke: 21%
MOST Explorer 1 Goggles + Extra MAG (gul) lens White Spherical: 22%
MOST Explorer 2 Goggles + Extra MAG (gul) lens Black Spherical: 36%
MOST Explorer 3 Goggles + Extra MAG (klar) lens Black Spherical: 36%
MOST Explorer EX5 Goggles + Extra MAG (klar) lens Black Spherical: 36%
Ekstra gul linse til MOST Explorer: 80%
Ekstra klar linse til MOST EX5 og Explorer: 100%
Istedenfor å bruke % er det også vanlig å kategorisere disse i 5 ulike kategorier
  • Kategori 0; 80-100% VLT
  • Kategori 1; 46-79% VLT
  • Kategori 2; 18-45% VLT
  • Kategori 3; 8-17% VLT
  • Kategori 4; 3-8% VLT
Design på linser
I forhold til design på linsene er det flere ulike aspekter:
 
Utforming og fargetone/ grunnfarge
De fleste briller vi har er REVO, eller med forskjellige farge gjenspeilinger foran på brillen. I tillegg har de også enn grunnfarge eller fargetone som angir hvor mye av den fremre fargen som vises. Smoke eller brun er den kraftigste og gir et veldig tydelig design, mens oransj eller evt. klare briller gir et mer forsiktig fargespill på brillene. I oversikten over er de ulike modellene spesifisert med tykk skrift.
Utforming:
SYLINDRISKE LENSER
Sylindriske linser har en buet form som følger den horisontale formen på hodet som om linsen ble skåret ut av en sylinder. Sylindriske briller er blitt en ny hit den siste tiden da de gir et veldig kult preg på brillen med et retro-preg. 
SFÆRISKE LINSER
En sfærisk linse er buet over linsen både horisontalt og vertikalt, som om linsen ble kuttet ut av en sfære. Dette resulterer i et ørlite bredere synsfelt enn en sylindrisk linse. Formen reduserer også visuell forvrengning og gir en mer presis utsikt over verden.
Fargetone/ grunnfarge
Grunnfarge er den fargen glassene har i utgangspunkt og er enten grå (smoke), oransje, gule eller klare. Grå er generelt den mørkeste og gir mest dempet lys, deretter oransje som har et stort bruksområde. Gul er laget for bruk under dårlige lysforhold og egner seg også til bruk på kvelden. Klare glass er laget for kveldsbruk. I forholdt til utseende vil grå (smoke) være omtrent uten innsyn og gir fremsiden av brillene det mest tydelige uttrykket (speil, regnbue, osv), en klassiker på afterski! Oransje glass har et mer gjennomskinnende design og det vil i større grad være mulig å se øynene fra utsiden. Gule og klare glass er gjerne klare på utsiden pga funksjon. Vi har også rene oransje glass.
UV beskyttelse (Ultrafiolett stråling)
Alle våre briller har 100% UVA/ UVB/ UVC  (UV400 merking) beskyttelse og følger standardene CE, COUNCIL DIRECTIVE 89/686 EEC og EN174 standarden. UV400 merking betyr at glasset blokkerer solstråler med bølgelengde opptil 400nm. Disse bølgelengdene er like før man kommer over på det synlige spektrumet og er de som kan gjøre skade på vev og arvemateriale. UV deles mellom UVA, UVB og UVC stråling. UVC hører man sjelden noe om og det er fordi jordens ozonlag absorberer denne strålingen og sørger for at den er i praksis ikke-eksiterende. UVA og UVB derimot når jorden hvorav 95% består av UVA stråling, resterende 5% er UVB og er det som forårsaker mest solbrenthet. Internett er full av dyptgående informasjon rundt UV, det viktigste du bør tenke på er at brillene har merking for UV400 når du bruker brillene særlig under følgende forhold: Når stolen står høyt, skyfri himmel og det er snø (reflekterer) - derfor er påsken den viktigste tiden av året du skal passe på UV. Hver også særlig oppmerksom på bruk på snøbreene om sommeren.
Størrelse:
Vi deler brillene inn etter følgende kategorier: Barn, Junior, Voksen. Barnebriller er tiltenkt alder 4 til 10 år, Junior fra 8 år, passer gjerne også voksne med mindre ansikt. Voksen er større briller, og finnes også i medium og stor størrelse. Flere briller er også OTG kompatible, dvs. kan brukes med synskorrigerende briller.
Vedlikehold og oppbevaring:
Alle våre briller medfølger det en mikrofiber pose. Brillene oppbevares best ved at du tar brillene av hjelmen og oppbevarer de i posen. På den måten beskytter du de alltid og stroppen tøyes ikke ut. Et godt tips er å legge skibrillene i posen og deretter i hjelmen når du er ferdig i bakken, da mister du dem ikke og hjelmen hjelper også til å beskytte dem. Innsiden av brillene skal du ikke røre, der ligger det en behandling som beskytter mot dugg. Om du tørker på innsiden kan du ta bort denne behandlingen og ødelegge funksjonen i linsen. Utsiden er derimot behandlet med en ripebeskyttelse og kan dermed tørkes. Det beste er å puste på linsen slik at den blir litt fuktig og deretter tørke med posen. Den er laget av mikrofiber og skader ikke linsen.
 
Copyright Most Sports.
UV stråling.JPG
bottom of page