Treningsapper
​
​
​
​
"Strava er facebook for de som trener" blir det ofte sagt. Nesten alle med en avansert pulsklokke bruker Strava. I tillegg til de funksjonene som finnes i Strava er derfor sammenligningsgrunnlag svært godt. Særlig i konkurranser kommer dette godt til nytte i etterkant hvor du kan se hvor du har tapt og vunnet tid i forhold til dine konkurrenter.
​
Strava er sosialt, akkurat som facebook, bare at på Strava er det lov å skryte om treningsturene. Liker dine "followers" turen får du en "kudos", jo lengre, hardere, kreativt og løyperekorder jo mer kudos, og kudos er bra for motivasjonen! Som på facebook er det også ikke alt dine followers synes er spennende, f.eks. er en manuelt logget styrkeøkt kjedelig. På den andre siden, så heter det "er det ikke på Strava, har det ikke skjedd".
​
Segmenter er det som skiller Strava fra andre treningsapper. Bruken av segmenter kan deles i 2; for deg selv hvor du ser progresjonen din eller formutvikling (for eksempel ved å løpe samme fart og så sammenligne puls med tidligere forsøk) eller i forhold til andre. Det er i forhold eller mer presist sagt i mot andre at segmenter er særlig interessant. Har du bestetid kan krone deg selv med QOM/ KOM (Quenn/ King of the mountain) innen sykling eller CR (Course record) i løping. Det finnes også segmenter i andre idretter som langrenn. Innenfor hvert segment kan du sammenligne deg med andre og se hvor du har ligget foran/ bak andre.
​
Strava er opptatt av utvikling og har et eget område som heter Strava Labs, her ligger prosjekter som det blir jobbet med og som gjør Strava ennå mer interessant. En funksjon er for eksempel Flyby, som viser aktivitet og spor til andre du har vært i nærheten av på din treningstur. Et annet prosjekt er Project KODOS, som viser statistikk over hvem du får og gir kudos til. Har du såkalt premium får du tilgang til en rekke andre funksjoner, f.eks. heatmaps, som viser et kart over alle aktivitetene dine i et bilde. Mange muligheter og flere funksjoner kommer til.
​
Det som muligens savnes aller mest på Strava er statistikk over treningsmengden. Det måles i tid og avstand, men utover det er det ikke stort mer.
​
+ Veldig motiverende med det sosiale aspektet.
+ Segmenter konkurrer mot deg selv eller mot andre. Se din utvikling på segmenter.
+ Strava Labs og utvikling av nye funksjoner - stadig progresjon i appen gjør den stadig mer spennende å bruke.
​
​
​
- Gir lite statistikk og informasjon om treningsmengde i forhold til for eksempel Endomondo.
- Ikke like mange muligheter til å logge forskjellige aktiviteter.
​
​
​
​
​
​
"Treningsdagboken på nett", her får du garantert logget og skilt ut alle typer aktiviteter. Det er omtrent ikke en eneste aktivitet som ikke er mulig å logge på Endomondo. Faktisk kan du logge "Paddle tennis" eller "Canicross" om du driver med dette. Det er også et godt utvalg innenfor hver ulik type aktivitet. For eksempel kan man innen sykling skille mellom landevei, terreng og transport. Det er nok derimot ønsker om ytterligere utvikling på feltet, man kan for eksempel ikke skille mellom klassisk og friteknikk innenfor langrenn.
Denne eksakte loggingen av aktiviteter gir også et enormt datagrunnlag for å skape statistikk. Skal du bli god på noe, må du trene mye og da er Endomondo perfekt. I statistikk området kan du sortere akkurat som du ønsker enten i varighet, avstand, gj.hastighet, gj. puls, ckal, osv. i tillegg til per aktivitet og per periode. Innsikten her er utrolig nyttig om du ønsker å studere treningsmengde.
​
Når det gjelder innsikt per aktivitet finner du det du kan forvente. Kart, informasjon om avstand, puls soner, gj. hastighet osv. samt en grafisk oppstilling av dette men ikke så mye mer, f.eks. savnes en mulighet til å sammenligne med tidligere lignende aktiviteter.
Endomondo har også et vist sosialt preg med muligheter for likes og kommentarer, men er langt unna Strava. Det finnes challenges som i Strava, men ikke segmenter. Såkalte "Routes" er det få som benytter så man har ikke den samme muligheten til å matche seg mot andre.
​
Endomondo passer best for deg som ønsker en digital treningsdagbok som kan logge alle typer aktiviteter og gi deg fyldig statistikk.
​
+ Mulighet for å logge så og si alle typer aktiviteter.
+ Veldig godt verktøy for å se på statistikk.
​
- Lite sosialt preg.
- Vanskelig å sammenligne og konkurrere med andre.
​
​
​
​
​